Verrassend Vreden – EUREGIO-column ‘Grensgeluk’

Door prof. dr. Gert-Jan Hospers

Jarenlang associeerde ik de Duitse plaats Vreden vooral met schoenen. In het stadje net over de grens bij Winterswijk zit namelijk Schuhhaus Wessels, een specialist voor mensen met grote voeten. Voor heren begint de collectie met maat 47, voor dames met 42,5 – en alles wat daarboven zit, maakt Wessels ook zonder problemen. Zo helpt het bedrijf de Venezolaan Jeison Rodriguez – de man met de grootste voeten ter wereld – regelmatig uit de brand door hem schoenen met maat 70 te leveren.

Maar Vreden biedt veel meer, zo weet ik sinds kort. Ik ben er het afgelopen jaar een paar keer geweest, alleen en samen met familie en vrienden. Want ondanks z’n beperkte omvang heeft Vreden het nodige aan cultuur, horeca en natuur te bieden.

De publiekstrekker van Vreden ligt in het centrum, vlak bij de Berkel. Daar zit sinds 2017 ‘kult’, een museum dat is gewijd aan de cultuur en de hedendaagse tradities van het Westmünsterland. Het is geen saaie expositie, maar een boeiende tentoonstelling over het levendige grensverkeer in onze contreien aan de hand van 250 zorgvuldig uitgekozen objecten. Naast ‘kult’ vinden we in het stadspark een openluchtmuseum met elf historische gebouwen die een goede indruk geven van het regionale boerenleven tussen de 18e en 20e eeuw. Van april tot oktober kun je er onder meer een broodbakworkshop volgen in de bakspieker. Verrassend is ook het Alte Rathaus op het marktplein van Vreden. Het gebouw huisvest het Scherenschnittmuseum: de grootste verzameling papierknipkunst van Europa in de vorm van 200 werken uit de hele wereld. Het is de privécollectie van Hermann Gebing, een inwoner van Vreden die tussen 1971 en 2019 kosten noch moeite heeft gespaard om papierkunst te verzamelen. Als je de (gratis) expositie bekeken hebt, kun je in hetzelfde pand terecht voor lekkere koffie en taart. Maar ook in andere horecagelegenheden in en rond het centrum (waaronder Café Extrablatt) is het prima toeven om de inwendige mens te versterken.

Het buitengebied van Vreden is eveneens de moeite waard. De Barockkirche Zwillbrock met z’n mooie interieur is een kleinood – het wordt beschouwd als de best bewaarde barokke kerk van het Münsterland. En in welk jaargetijde je er ook bent, een wandeling door het Zwillbrocker Venn stelt nooit teleur. Met een beetje geluk zie je er in het broedseizoen kokmeeuwen of flamingo’s. Kortom: niet alleen mensen met grote schoenmaten hebben reden om Vreden te bezoeken. Nog even over die schoenen: onlangs kwam ik erachter dat de plaats volgens het GUINNESS Book of Records ook ’s werelds ‘grootste historische miniatuurschoenenmuseum’ heeft. Wat blijkt? Schoenmaker Richard Fenchel uit Vreden maakte in zijn vrije tijd miniatuurversies van historische schoenen op de schaal 1:3. Zijn levenswerk is ondergebracht bij Schuhhaus Wessels, waar je dus de grootste én kleinste schoenen ter wereld vindt.