Op donderdag 19 mei vond in het kader van het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland de jaarlijkse Duits-Nederlandse Landrätekonferenz plaats. Dit jaar kwamen de vertegenwoordigers van de samenwerkende partners samen in de raadzaal van het gemeentehuis in Aalten.
Het Memorandum
Het Memorandum is een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma. Daarin werken de provincies Gelderland en Overijssel, de regio’s Twente en de Achterhoek, de Stadt Münster, de Kreise in het Münsterland, de Bezirksregierung Münster en de EUREGIO op vier thema’s grensoverschrijdend samen. Deze vier onderwerpen zijn onderwijs, arbeidsmarkt, economie en mobiliteit. Binnen de vier thema’s lopen allerlei grensoverschrijdende projecten en initiatieven. Dit heeft als doel dat (grens)inwoners de grens niet meer als belemmering zien, maar juist de kansen zien en krijgen om eroverheen te stappen.
Voortgang binnen het Memorandum
Ondanks corona is er weer aanzienlijke vooruitgang geboekt op de vier thema’s, dat tijdens de Landrätekonferenz besproken werd. In het kader van het Memorandum zijn de deelregio’s en thema’s samengebracht en zijn bestaande netwerken onderhouden en uitgebreid. Meer informatie over de voortgang van enkele maatregelen kunt u vinden op onze Memorandum pagina.
Bovendien werden tijdens de bijeenkomst in Aalten presentaties gegeven over projecten in het gebied van het Memorandum (zie foto’s).
Toekomst van het Memorandum
Na de bespreking van de succesvolle samenwerking tot dusver, pleitten de deelnemers nadrukkelijk voor een voortzetting van het D-NL-Memorandum. Ook waren de deelnemers het erover eens om zich in de toekomst te concentreren op circa 4 hoofdthema’s in plaats van op 20 maatregelen. Daarbij werd het belangrijk geacht om gemeenschappelijke “vuurtoren”-projecten te definiëren waarin de grensoverschrijdende meerwaarde en het gemeenschappelijk belang van de partners tot uiting komen.
Bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten
Na afloop van de D-NL-Landrätekonferenz bezochten de deelnemers het Nationale Onderduikmuseum in Aalten. Het museum geeft een overzicht van het dagelijks leven van de burgers in Nederland, dat door Duitsland in de jaren 1940-1945 bezet werd.
Meer informatie over het Memorandum
Meer informatie over het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland kunt u vinden in onze brochure en onze nieuwsberichten op onze Memorandum pagina.
Vertegenwoordigers van de samenwerkende partners (van links naar rechts): Oberbürgermeister Markus Lewe (Stadt Münster), Christoph Almering (directeur-bestuurder EUREGIO), honorair consul dr. Eduard Hüffer, dr. Gerd Reuter (Projectleider EUREGIO), Landrat Dr. Christian Schulze Pellengahr (Kreis Coesfeld), Landrat Dr. Martin Sommer (Kreis Steinfurt), Landrat Dr. Olaf Gericke (Kreis Warendorf), Regierungspräsidentin Dorothee Feller (Bezirksregierung Münster), burgemeester Anton Stapelkamp (Aalten), Peter van ’t Hoog (edeputeerde Provincie Gelderland), Landrat Dr. Kai Zwicker (Kreis Borken), Rob Welten (voorzitter EUREGIO) en Landrat Bodo Klimpel (Kreis Recklinghausen).
Anton Stapelkamp (burgemeester Aalten) en Thomas Deckers (brandweercommandant Bocholt) gaven een presentatie over de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking in het kader van het brandweerproject ‘CrossFire’.
Benjamin Groenewolt (Projectleider Gemeente Enschede) hield een presentatie over het succesvol voltooide masterplan van de F35, waarin een grensoverschrijdende fietsverbinding tussen de steden Zwolle, Enschede en Münster voorzien is.
Na afloop van de D-NL-Landrätekonferenz bezochten de deelnemers het Nationale Onderduikmuseum in Aalten.