Study abroad: gezamenlijke workshop met Universiteit Twente

In het kader van een projectweek op de Joducus Nünning Gesamtschule in Borken konden de leerlingen van de bovenbouw deelnemen aan verschillende workshops over loopbaan- en studieoriëntatie. Het GrensInfoPunt EUREGIO ondersteunde samen met de Universiteit Twente bij de studieoriëntatie in het buurland.

“Wie wil er graag in Nederland studeren?” was de eerste vraag die Sonja Adamsky van het EUREGIO GrensInfoPunt stelde. De aanvankelijke terughoudendheid van de leerlingen verdween snel. Tijdens een ontspannen uitwisseling samen met de Universiteit Twente kwam alles over studeren in Nederland aan bod. Veel vragen over belastingen, verzekeringen en bijbaantjes werden beantwoord. Vooral op het gebied van verzekeringen kunnen er fouten insluipen. In Nederland zijn bijvoorbeeld veel dingen afhankelijk van waar je woont en dat is ook belangrijk voor de sociale verzekeringen. Of het nu gaat om belastingen, sociale zekerheid of financieringsmogelijkheden, het GrensInfoPunt kon volop informatie en tips geven. Aldo Matraku van de Universiteit Twente kon niet alleen informatie geven over verschillende vrijetijdsactiviteiten in Enschede, de perfecte kapper of een 24/7 pizzamachine, maar ook over de diverse opleidingen aan de Universiteit Twente met de vele mogelijke combinaties die een mix van theorie en praktijk bevatten. Vooral het vak psychologie bleek populair bij de scholieren. “Ik ben zelf via een workshop op het idee gekomen om in Nederland te studeren. Zo dichtbij en toch zo ver weg, het land is een goede optie om te studeren. Ik vind het gaaf dat de studenten de mogelijkheden krijgen te zien dat je in het buitenland kunt studeren,” zegt Aldo Matraku, student aan de Universiteit Twente. De aanwezige leerlingen maakten zich het meeste zorgen over de Nederlandse taal. Maar Aldo Matraku kon hen geruststellen: “De meeste vakken zijn in het Engels en anders leer je de Nederlandse taal snel tijdens het studeren of boodschappen doen”.

Samenwerking ook gepland voor de toekomst

Misschien worden sommige studenten van de Joducus Nünning school binnenkort “kinderkamerstudenten”. Zo zou je degenen kunnen noemen die vooralsnog thuis blijven wonen en een “kamer” zoeken in de stad waar zij studeren. En als studeren in een buurland geen optie is, hebben de leerlingen in ieder geval veel belangrijke informatie opgedaan voor het volgende tentamen in sociale wetenschappen. Sonja Adamsky is vol vertrouwen na de workshop. “Het was een groot succes. Er waren hier erg geïnteresseerde leerlingen die heel slimme vragen stelden. We hebben ze bewust kunnen maken van belangrijke zaken waar ze op moeten letten in het buurland en ze nemen zeker iets mee over belastingen en verzekeringen voor de toekomst.” Met GrensInfoPunt van de EUREGIO heeft de Borkense school er een nieuwe contact bij voor verdere workshops. Ook de Universiteit Twente kijkt uit naar verdere samenwerking. “De samenwerking met de EUREGIO is geweldig! Zelfs ik, als student, heb veel kunnen leren van het GrensInfoPunt, waar ik voorheen niet van op de hoogte was”, zegt Aldo Matraku.

Meer informatie over het GrensInfoPunt en over het onderwerp “Studeren in Nederland” en andere onderwerpen zoals werken, verhuizen, etc. over de grens is te vinden op www.gipeuregio.eu

Aldo Matraku von der University of Twente und Sonja Adamsky vom GrenzInfoPunkt informierten die Schülerinnen und Schüler zum Thema "Studieren in den Niederlanden"

Sonja Adamsky van het GrensInfoPunt en Aldo Matraku van de Universiteit Twente informeerden de leerlingen van de Joducus Nünning Gesamtschule over het onderwerp “Studeren in Nederland”.