Op taalavontuur in het Taaldorp: Nederlands verwerven in actie

„Hoe kan ik u helpen?“ – Zo werden de leerlingen, van ongeveer 14 jaar en de leerlingen in de introductiefase van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, op vriendelijke wijze aangesproken in diverse situaties tijdens hun bezoek aan het Taaldorp. Het ‘Taaldorp’ is sinds 2016 een project binnen het vak Nederlands aan de Nelson Mandela-Gesamtschule, dat de principes van taakgericht taalonderwijs integreert in het schoolleven.

Voor dit doel transformeren aankomende docenten Nederlands jaarlijks de cafetaria van de school in een levendige Nederlandse belevingswereld, waar stations als het café, de politie, het uitwisselingsbureau en de VVV ontdekt kunnen worden. Ook ditmaal bewogen de jongeren zich met een speciaal uitgegeven ‘paspoort’ als ‘toeristen’ van station naar station, waarbij zij realistische scenario’s doorliepen, zoals iets bestellen in het café, aangifte doen bij de politie of informatie verstrekken en opvragen.

Daarnaast werden in het kader van marktonderzoek interviews afgenomen over het thema ‘Mijn dagelijkse routine’. Dit station werd begeleid door de leerlingen Luis en Jonas, die beiden de gelegenheid aangrepen om na meerdere jaren Nederlands onderwijs hun taalvaardigheden op te frissen en te trainen.

Bijzonder in het oog sprong de ‘winkel’, waar de leerlingen typische Nederlandse producten konden kopen. Hier maakten zij heel concreet kennis met culturele bijzonderheden en gewoontes van het buurland – een aspect dat van groot belang is voor de euregionale insteek van het onderwijs in de buurtaal. Ook het ‘café’ met zijn verleidelijke taartbuffet was, zoals elk jaar, een hoogtepunt. Hier werden specialiteiten zoals boterkoek en koffie verkeerd niet alleen besteld, maar ook direct geproefd. De sfeer nodigde uit om het Nederlands actief te gebruiken, zonder angst voor fouten.

Een belangrijke bijdrage hieraan leverden de gesprekken tussen de leerlingen en student-docenten van de Universiteit Münster en leraren in opleiding van het Zentrum für schulpraktische Lehrerausbildung (ZfsL) Münster. In het kader van een didactisch seminar werden zij intensief voorbereid op het project. In hun rollen als serveersters, verkopers of ambtenaren ondersteunden zij de leerlingen om het vertrouwen te krijgen om Nederlands te spreken.
„Het Taaldorp is een fantastische mogelijkheid“, benadrukten Arik en Darleen, beiden studenten aan de Universiteit Münster.
„De informele omgeving helpt de leerlingen om hun remmingen af te bouwen en zichzelf te ontplooien. Daarbij kunnen we hen voorzichtig corrigeren, zonder dat er een beoordeling door een docent plaatsvindt.“

„Het Taaldorp biedt door zijn quasi-authentieke inrichting een ideale omgeving in een beschermde setting, waar de jongeren hun taalvaardigheden in praktijkgerichte contexten kunnen oefenen,” bevestigt initiatiefneemster Fleur Winter, docent Nederlands aan de Nelson Mandela-Gesamtschule.
„In ons curriculum is het praten in een actieve situatie in het Taaldorp een belangrijke stap, voordat de leerlingen enkele maanden later tijdens een dagexcursie in Enschede kleine gesprekken gaan voeren. Een jaar later zijn onze leerlingen taalkundig zo goed voorbereid dat zij de echte communicatie in onze uitwisselingsprogramma’s goed beheersen.”

Dankzij de unieke samenwerking met de Universiteit en het ZfsL Münster ervaren de jongeren in het Taaldorp hun eerste successen in het verwerven van een andere taal en ontdekken zij dat het toepassen van de taalkennis deuren opent naar een nieuwe cultuur.

Bron en meer informatie (DU): gesamtschule-greven.de.