Interview | “Nieuwe ervaringen opdoen en een nieuwe cultuur ontdekken”

Even voorstellen: Maya Daldrup uit Billerbeck studeert Bestuurskunde in een duale opleiding (Duale Studium in der Verwaltung) en is momenteel bezig met haar afstuderen bij de Stadt Münster. Als onderdeel van haar studie loopt ze stage bij de gemeente Enschede, waar ze de kans krijgt om over de grens nieuwe ervaringen op te doen en een andere cultuur te ontdekken. In dit interview vertelt ze over haar stage en haar visie op werken en leren over de grens.

Waarom heb je gekozen voor een stage over de grens?

Maya: “Ik wilde graag nieuwe ervaringen opdoen en een andere cultuur leren kennen. Het leek me interessant om te ontdekken hoe er in Nederland wordt gewerkt en wat de verschillen zijn met Duitsland.”

Wat houdt je stage bij de gemeente Enschede in?

Maya: “Ik loop stage bij het Duitslandteam van de gemeente Enschede. Onder andere op het onderwerp communicatie. Daarnaast ondersteun ik bij het project Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL), waarbij ik help bij evenementen en de nieuwsbrief.”

Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen werken in Enschede en Münster?

Maya: “De opbouw van het werk is echt anders. In Duitsland heeft iedereen een vaste werkplek met een eigen bureau, pc en vaste telefoon. Hier in Nederland werken veel mensen op flexplekken. Er zijn grotere bureaus waar meerdere mensen kunnen zitten en iedereen krijgt een eigen laptop en mobiele telefoon. Hoewel ik nog niet vloeiend Nederlands spreek, zijn mijn collega’s heel vriendelijk en bereid om langzaam te praten of Engels met me te spreken.”

Wat is jouw droom voor de Euregio?

Maya: “Ik hoop dat de Euregio nog bekender wordt, want het is een hele belangrijke organisatie. Ik hielp op 2 oktober bij een uitwisseling van het EDL-project, en ik denk dat meer van zulke uitwisselingen goed zouden zijn. Ik denk dat het belangrijk is voor onze Euregio dat Duitse scholieren in de grensregio Nederlands leren en dat Nederlandse scholieren uit de grensregio Duits leren. Wat ik vooral mooi vond, was dat scholieren tijdens de uitwisseling de kans kregen om de taal die ze leren, daadwerkelijk te gebruiken in gesprekken met moedertaalsprekers. Ik zag dat dat goed werkte om de drempel over te gaan en de andere taal te spreken.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Maya: “Ik zou het heel leuk vinden om dan nog steeds bij de Stadt Münster te werken. Het liefst in een gebied waarin je contact hebt met inwoners. Persoonlijk wil ik gewoon een gelukkig leven leiden.”

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.