Interview | “In de grensregio zijn zoveel mogelijkheden om elke dag intercultureel te werken”

Even voorstellen: Rieke Preuss (25 jaar) uit Ochtrup doet in 2024 een onderzoek voor de Euregionale Doorlopende Leerlijn, kort EDL. Met behulp van een doelgroepenanalyse brengt ze in kaart wie er al binnen het netwerk van het project vallen en wie eventueel nog interessant zijn om bij het project te betrekken. In dit artikel vertelt ze meer over haar onderzoek en deelt ze haar blik op intercultureel samenwerken.

 Scholen in beeld gebracht

Rieke: “Voor de EDL heb ik de afgelopen tijd zo’n 1.500 scholen in de grensregio in beeld gebracht. Hierbij gaat het om basisscholen, middelbare scholen en hogescholen. Ook heb ik gekeken waar bijvoorbeeld al Nederlands wordt gegeven in Duitsland en andersom. Zo kunnen we gaan kijken welke scholen misschien geïnteresseerd kunnen zijn in een partnerschool van over de grens.”

Euregionaal onderwijs: Europa dichtbij

Rieke: “Ik doe dit onderzoek bij de EDL omdat ik tijdens mijn master European Studies in Leuven Nederlands heb geleerd. Ik heb veel interesse in de Europese Unie en samenwerken over grenzen heen. Ik dacht in eerste instantie dat zoiets in Ochtrup niet mogelijk was, maar de Europese Unie is met projecten als de EDL juist super dichtbij!”

Frans/Duits diploma

Rieke heeft Duits-Frans Studies gestudeerd aan de universiteit in Regensburg en Clermont-Ferrand. Uniek aan dit programma is dat zij haar studie zowel in het Frans als in het Duits heeft gedaan en daardoor een diploma heeft dat zowel in Frankrijk als in Duitsland geldig is. Rieke: “Zo’n programma waarbij je een duaal diploma kunt krijgen lijkt me ook heel interessant voor de Nederlands-Duitse regio. Wij kregen, omdat we meededen aan dat Frans/Duitse programma, ook veel ondersteuning zodat je in beide landen kon wonen en studeren. Zo’n ondersteunend programma zou misschien in de toekomst ook voor een soortgelijk Nederlands/Duits programma gerealiseerd kunnen worden.”

“Zo’n programma waarbij je een duaal diploma kunt krijgen lijkt me ook heel interessant voor de Nederlands-Duitse regio.”

Opgroeien in de grensregio

Geboren in Ochtrup is Rieke opgegroeid aan de Nederlands/Duitse grens. Rieke: “Tijdens mijn schooltijd ben ik vaak naar Enschede gegaan, bijvoorbeeld naar de markt of om te winkelen. Het was maar 20 minuutjes met de trein. Toch vond ik het jammer dat ik geen Nederlands leerde op de middelbare school. Nu ik wel Nederlands spreek, zie ik nog meer de kansen die er zijn als je opgroeit in een grensregio. Er zijn zoveel mogelijkheden om elke dag intercultureel te werken. Omdat onze talen best veel op elkaar lijken, zie ik ook de kansen en meerwaarde om elkaars taal te leren. Nederlands en Duits lijkt veel meer op elkaar dan bijvoorbeeld Duits en Frans of Duits en Pools.”

Toekomst

Na haar periode bij de EDL gaat Rieke vrijwilligerswerk doen in Togo. Rieke: “En daarna wil ik vanaf oktober gaan solliciteren. Ik wil iets gaan doen op het gebied van intercultureel samenwerken en graag iets met Nederlands. Zodat ik mijn talen kan gebruiken. Internationaal samenwerken vind ik zeer interessant, maar ook onderwijs is me heel erg gaan aanspreken. Daar liggen zoveel kansen om al veel te leren over andere talen en culturen. Al helemaal in de grensregio.”

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.