“Hoe kan ik aandacht besteden aan de Duitse en de Nederlandse taal in de klas?” “Ik krijg binnenkort een Duitse of Nederlandse schoolklas op bezoek, hoe kan ik die dag leuk indelen?” “Kan ik eens een dagje op een school over de grens meelopen? Kan ik uitwisselen met een Duitse of Nederlandse student of leerkracht?”
Met al dit soort vragen kunnen docenten van het basis- en middelbaar onderwijs en studenten terecht bij het EDL-Expertisecentrum. Speciaal voor leerkrachten, docenten en docenten in opleiding heeft het EDL-project een fysiek Expertisecentrum ingericht bij Saxion, in samenwerking met onder andere de Universteit Münster en de Bezirksregierung Münster. Marleen van Grunsven is één van de collega’s die in het Expertisecentrum klaar zit om iedereen die geïnteresseerd is in euregionaal onderwijs te woord te staan.
Marleen is zelf medewerker international office bij de APO, de Academie voor Pedagogiek en Onderwijs. Dit is de faculteit voor de lerarenopleidingen bij Saxion. Vanuit haar rol is zij verantwoordelijk voor het EDL-Expertisecentrum. In het Expertisecentrum aan de Jan van Galenstraat 20, dat helemaal is ingericht met spelletjes, posters en lesmateriaal over buurtaalonderwijs, vertelt ze hier meer over.
Platform, lesmateriaal en workshops
Marleen: “Met het EDL-Expertisecentrum bieden we een platform voor onderwijsprofessionals. Om kennis te delen op het gebied van euregionaal onderwijs. Zowel fysiek bij Saxion als ook online via de website van de EDL. Hier kunnen studenten en onderwijsprofessionals ideeën vinden en met elkaar delen over lesactiviteiten en lesmateriaal lenen voor euregionaal onderwijs. Bijvoorbeeld van het project ‘Spreek je Buurtaal’ of ‘Praten met Pim’. We bieden vanuit het Expertisecentrum ook workshops aan. Denk aan een workshop intercultureel werken in Duitsland en Nederland. Al onze workshops en veel van het lesmateriaal vind je op de webpagina van de EDL.”
Meedenken en adviseren
“Daarnaast denken we ook graag met docenten mee,” vertelt Marleen. “Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld een vraag van een docent die een klas uit Münster op bezoek kreeg. Die vroeg hoe ze zo’n dag leuk konden indelen. Daar geven wij dan advies over en we bieden bijvoorbeeld leuke activiteiten aan die je met Nederlandse en Duitse kinderen kunt doen.” Ook denken de experts van de EDL graag met je mee als je een partnerschap met een school uit het buurland wilt opbouwen. Hiervoor wordt een scholenmakelaar ingezet.
Hintsspel ‘emoties’
“Een voorbeeld van een spel dat Nederlandse en Duitse kinderen kunnen spelen is het hintsspel ‘emoties’”, vertelt Marleen, terwijl ze een vrolijk klein doosje uit de kast met spelletjes haalt. “Dit materiaal is zo ontworpen dat je het samen kunt doen. De kinderen zien op het kaartje een plaatje en een Nederlands en Duits woord. Door het uit te beelden en van elkaar te raden, leer je met elkaar op een laagdrempelige manier de woorden voor emotie in de andere taal.”
Maak een online afspraak of kom langs
Naast de website waar allerlei informatie en lesmateriaal te vinden is, is het expertisecentrum ook een fysieke plek waar je langs kunt komen bij Saxion. Marleen: “Het handigst is om een afspraak te maken, zodat wij zorgen dat er iemand zit die je meer informatie kan geven. Maar niet alleen bij Saxion kun je terecht, ook bij de Universiteit Münster zijn experts vanuit het EDL-project aanwezig die je meer kunnen vertellen over euregionaal onderwijs. Maar ook via de mail of via ZOOM kunnen we met elkaar in gesprek gaan. Neem contact met ons op via expertisecentrum@edl.euregio.eu. Dan kijken we graag hoe we je kunnen helpen. Je hoeft niet eens per se een concrete vraag te hebben, misschien wil je eerst wel meer weten over de mogelijkheden van euregionaal onderwijs. Ons doel is dat dit Expertisecentrum een soort netwerk wordt voor iedereen in de Euregio die geïnteresseerd is in grensoverstijgend leren en studeren.”
Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.