Interview | De Bezirksregierung Münster als schakel in de Duits-Nederlandse uitwisseling

Sinds 2015 zet het coördinatiebureau voor de Duits-Nederlandse uitwisseling bij de Bezirksregierung Münster zich in voor de opbouw van duurzame onderwijssamenwerkingen in de grensregio. Als geassocieerde partner in het project “Euregionale Doorlopende Leerlijn” (EDL) verbinden ze scholen, ondersteunen ze bij les in de buurlandtaal en certificeren ze Euregioprofielscholen. In dit interview belichten we hoe het coördinatiebureau de uitwisseling tussen scholen en professionals bevordert, welke grensoverschrijdende successen al zijn behaald en wat het certificaat “Euregioprofielschool” betekent voor scholen en leerlingen in de regio.

Uta Maria Cyprian is sinds de oprichting van het coördinatiebureau voor de Duits-Nederlandse uitwisseling in 2015 een belangrijke contactpersoon voor grensoverschrijdende onderwijssamenwerkingen bij de Bezirksregierung Münster. Daar heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbinden van scholen en professionals in de regio en het bevorderen van het buurlandtaalonderwijs. Ook ondersteunt zij docenten met regelmatige bijscholingen en netwerkbijeenkomsten en versterkt zij door haar werk het bewustzijn van de kansen die de grensregio biedt aan leerlingen.

Welke rol speelt de Bezirksregierung Münster in het project “Euregionale Doorlopende Leerlijn” (EDL) en welke doelen streven ze na als geassocieerde partner?

Uta: Het coördinatiebureau ziet zichzelf in haar rol als geassocieerde partner als een actieve schakel tussen de projectleiding en de verschillende schooltypen in Regierungsbezirk Münster. Dit omvat onder andere de algemene uitwisseling van informatie en de rol als aanspreekpunt bij concrete adviesvragen (zoals de opbouw van partnerschappen, de invoering van buurlandtaalonderwijs en de begeleiding bij de uitbreiding van het bestaande netwerk). Met deze en andere aandachtspunten is het coördinatiebureau betrokken bij het adviesconcept van het Expertisecentrum bij Hogeschool Saxion in Enschede.

Daarnaast leidt het coördinatiebureau de certificeringscommissie voor de toekenning van het label “Euregioprofielschool” (DU) namens de Bezirksregierung Münster.

Het coördinatiebureau voor de Duits-Nederlandse uitwisseling werd in 2015 opgericht bij de Bezirksregierung. Welke vooruitgangen zijn sindsdien geboekt op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking in het onderwijs?

Uta: Het coördinatiebureau was partner in het Interreg-project “Spreek je buurtaal” en heeft zich binnen dit project in verschillende werkgroepen ingezet. Vooral de samenwerking tussen scholen aan beide kanten van de grens (partnerscholen) werd hier intensief gestimuleerd en bevorderd. Uit dit project zijn nog veel grensoverschrijdende activiteiten en bijeenkomsten voortgekomen.

Op initiatief van het coördinatiebureau is enkele jaren geleden het euregionale leesboek “Vis-à-Vis” over de EUREGIO ontstaan. Dit boek is nu ook digitaal in het Nederlands beschikbaar, zodat partnerscholen samen thema’s kunnen behandelen of buitenschoolse leerplekken kunnen bezoeken.

Ook de door het coördinatiebureau ontwikkelde en uitgegeven tweetalige museummodules bevorderen grensoverschrijdende ervaringen en ontmoetingen. Een groot succes is natuurlijk de certificering van inmiddels 40 Euregioprofielscholen (sinds 2020). Hierover later meer …

Een belangrijk aandachtspunt van de Bezirksregierung Münster is de bevordering van de Nederlandse en Duitse taal en cultuur op scholen in de grensregio. Hoe draagt het coördinatiebureau concreet bij aan het versterken van de netwerken tussen scholen en het bevorderen van de interesse in de Nederlandse taal?

Uta: Het coördinatiebureau organiseert met grote steun van de Nederlandse Taalunie jaarlijks methodisch-didactische nascholingen voor docenten in het district Münster (“Regierungsbezirk Münster”), die de professionalisering van het buurland- en vreemdetalenonderwijs Nederlands bevorderen. Door de leiding van de werkgroep Nederlands voor de middelbare school wordt het netwerk van professionals uitgebreid en versterkt. Met een actieve uitwisseling van “best practices”.

Daarnaast vinden halfjaarlijkse netwerkbijeenkomsten plaats met vertegenwoordigers van alle onderwijslagen, waarbij grensoverschrijdende thema’s centraal staan. Deze inhoud wordt door de netwerkpartners in alle onderwijslagen verspreid.

Het grootste deel van de inhoud en projecten die het coördinatiebureau initieert en plant, richt zich op het versterken en bevorderen van de drie pijlers van het Euregioprofiel.

Samen met de Nederlandse Taalunie en de EUREGIO reikt de Bezirksregierung sinds 2020 Euregioprofielschool-certificaten uit. Wat is het belang van dit certificaat voor scholen en hoe bevordert het het bewustzijn van de kansen die de grensregio biedt aan leerlingen?

Uta: Het certificaat Euregioprofielschool dient zowel als erkenning als visitekaartje voor de inzet om langdurig een euregionaal bewustzijn te ontwikkelen. Bewustzijn van de cultuur en taal van de buren vergroot niet alleen het wederzijds begrip in een grensregio, maar speelt ook een cruciale rol op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Het coördinatiebureau regelt het proces vanaf de sollicitatiefase van scholen tot aan de uitvoering van de jaarlijkse Euregioprofiel-dag, waarop nieuwe scholen worden gecertificeerd en verschillende inhoudelijke activiteiten worden aangeboden voor de bestaande Euregioprofielscholen. Van de aangeboden inhoud profiteren docenten in de vorm van nieuwe ideeën, materiaal en waardering voor hun werk, die zij weer doorgeven aan de leerlingen, wat hun motivatie versterkt.

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.