Op 2 oktober namen vier schoolklassen uit Billerbeck, Münster, Aalten en Haaksbergen deel aan een projectdag van de “Euregionale Doorlopende Leerlijn.” In Duits-Nederlandse teams verkenden de bovenbouwleerlingen de stad Enschede en perfectioneerden hun taalvaardigheden tijdens een debatspel aan de Hogeschool Saxion.
De grens niet als hindernis zien, maar als kans! Dat is het motto van de “Euregionale Doorlopende Leerlijn,” een Interreg VI-project dat de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse onderwijsinstellingen wil bevorderen. De projectpartners Gemeente Enschede, Regio Achterhoek, Hogeschool Saxion en DNL-contact organiseerden het programma en nodigden vier scholen uit de grensregio uit: de Anne Frank Gesamtschule Havixbeck-Billerbeck, de Gesamtschule Münster Mitte, het Assink Lyceum Haaksbergen en het Christelijk College Schaersvoorde uit Aalten.
In de ochtend deelden de ongeveer honderd leerlingen zich in Duits-Nederlandse kleine groepen op en verkenden de binnenstad van Enschede in het kader van een fotowedstrijd: het was de bedoeling om een lijst van typisch Nederlandse bezienswaardigheden te vinden en deze met de camera vast te leggen. Terwijl de leerlingen onderweg waren, ontdekten de leraren het expertisecentrum van de “Euregionale Doorlopende Leerlijn”: In deze ruimte aan de Hogeschool Saxion kunnen (toekomstige) leraren lesmaterialen over het onderwerp “buurland” lenen. Op verzoek ontvangen ze ook gratis advies over hoe ze de thema’s buurland en buurtaal beter in hun lessen kunnen integreren.
Na de gezamenlijke lunch debatteerden de leerlingen in het Duits en het Nederlands over de onderwerpen “De kiesgerechtigde leeftijd in Europa moet voor alle landen naar 16 jaar” en “Eindexamenleerlingen moeten verplicht een maatschappelijke stage in het buitenland lopen”. Tot slot stelde Milou Vaartjes EuregioYOUTH voor, een initiatief voor 18- tot 25-jarigen die zich inzetten voor de belangen van jongeren in de grensregio.
Scholen die ook geïnteresseerd zijn in projecten met Nederland kunnen via de projectwebsite van de EDL contact opnemen. Naast het organiseren van workshops en netwerkevenementen, bemiddelt de Euregionale Doorlopende Leerlijn ook schoolpartnerschappen met Nederlandse scholen. De Euregionale Doorlopende Leerlijn wordt in het kader van Interreg VI financieel ondersteund door de Europese Unie en de Interregpartners.
Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.
Ongeveer 100 leerlingen namen deel aan de projectdag.
Desiree Brüning van Hogeschool Saxion laat de leraren het expertisecentrum zien.