14-5-2024. Vorige week vond de jaarlijkse leerlingenuitwisseling plaats tussen het Remigianum Gymnasium en Lyceum ‘De Grundel’ uit Hengelo, die al bijna tien jaar een traditie is.
Woensdag kregen de twaalf Remigianumleerlingen bezoek van evenzoveel leerlingen uit Hengelo, vergezeld door de twee docenten Jascueline Boujlida en Bouw Jan Hak. Na een passende ontvangst in de ‘salon’ van het gymnasium (A21), met huisgemaakte lekkernijen en een welkomstwoord van adjunct-directeur Oliver Voß, maakten de deelnemers persoonlijk kennis met elkaar tijdens een speeddate-sessie. Vervolgens maakten ze een rondleiding door het stadscentrum, waarbij Christian Jahn interessante feiten vertelde over de geschiedenis van de vestingwerken uit Borken en de naamgever van de school, St Remigius. Vanwege het enthousiasme voor voetbal aan beide kanten (ook bij sommige meisjes), voetbalde de groep vervolgens in vier gemengde teams op het kunstgrasveld tegenover de school. De leerlingen van Borken bleken goede gastheren in de finalewedstrijd tussen Duitsland en Nederland. Na afloop verdiende de groep een versnapering bestaande uit vier grote familiepizza’s.
Het volgende programmapunt liet niet lang op zich wachten: ’s middags een bezoek aan het klimbos in Hoxfeld, een uitdrukkelijke wens van de Borkense groep. Na het voltooien van de uitdagende cursus en een afsluitend sociaal samenzijn bij prachtig weer, kwam er een einde aan deze eerste fase van de uitwisseling en nam de Hengelose groep, die in drie auto’s was afgereisd, afscheid.
Op vrijdag reisden ze naar Hengelo voor een tegenbezoek. Daar werden de gasten uit Borken verrast met een enorme uitwisselingstaart met de emblemen van beide scholen. Na deze ontvangst werden de leerlingen artistiek actief door het maken van pentekeningen onder leiding van kunstcollega Ronald Visschers, met een aantal zeer indrukwekkende resultaten die zorgvuldig werden bewaard als souvenirs. De gasten uit Borken realiseerden zich ook dat het Lyceum ‘De Grundel’ beter uitgerust is dan hun eigen school op de kunstafdeling, bijvoorbeeld met air-brush techniek of etsen. Na een lunchhapje verwelkomde geschiedeniscollega Marcel Kienhuis de groep voor een korte rondleiding door de stad, die toevallig aansloot bij het onderwerp dat de Borkense groep op dat moment in de klas bestudeerde: de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groep bracht het grootste deel van de middag door met spelletjes spelen in ‘De Tapperij’, waar ze poolbiljart en laserpistool speelden.
Na een afsluitende maaltijd kwam er een einde aan deze tweede fase van de uitwisseling.
Het feit dat er vaste afspraken en vriendschappelijke contacten werden gelegd, spreekt voor het succes van deze uitwisseling. De twee betrokken hoofddocenten, Jascueline Boujlida en Reiner Winkels, willen volgend jaar de wens van de studenten vervullen om de uitwisseling te verlengen. Het plan is om het tegenbezoek elk drie dagen te laten duren, zodat er ook gelegenheid is om kennis te maken met het gezinsleven.
Het project werd mogelijk gemaakt door het Interreg Duitsland-Nederland programma en haar programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie.