Een vergelijking van de lokale democratieën in Nederland en Duitsland en het afscheid van adjunct directeur-bestuurder Dinand de Jong stonden centraal tijdens de vergadering van de EUREGIO-raad afgelopen vrijdag in Münster.
De EUREGIO-raad hield op 4 april zijn eerste vergadering van het jaar op uitnodiging van de stad Münster. De EUREGIO-raad komt drie keer per jaar bijeen in een Duitse of Nederlandse aangesloten gemeente om actuele grensoverschrijdende kwesties te behandelen.
Afscheid adjunct directeur-bestuurder Dinand de Jong
De EUREGIO-raad nam tijdens deze vergadering en de aansluitende receptie afscheid van Dinand de Jong, plaatsvervangend directeur-bestuurder en hoofd strategie van de EUREGIO. De Jong gaat begin mei met pensioen. Hij heeft in de EUREGIO vooral naam gemaakt op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit (onder meer met het Interreg-project EUREGIORail). Hij wordt opgevolgd door Tjeu Semmekrot, momenteel projectleider van het Euregionale Netwerk Arbeidsmigranten.
Verschillen in lokale democratie
Heinz Öhmann, voormalig burgemeester van het Duitse Coesfeld, hield een lezing over lokale democratie in Nederland en Noordrijn-Westfalen tegen de achtergrond van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen in september 2025. Hij sprak over het onderwerp “Functionaliteit van de lokale democratie – actuele uitdagingen en vooruitzichten”. Hij belichtte ook de kwestie van de kiesdrempel, die belangrijk is voor gemeenteraden. Heinz Öhmann heeft een proefschrift geschreven over “Lokale democratie in Nederland en Noordrijn-Westfalen”, dat bijzonder interessant is vanuit een Euregionaal perspectief, en kon zo de gemeentelijke grondwetten en hervormingsbenaderingen met bijzondere expertise te analyseren.
EUREGIO en sociale media
De EUREGIO kondigde tijdens de vergadering aan geen nieuwe content meer op het socialmediaplatform X (voorheen Twitter) te plaatsen. In plaats daarvan zal zij X gebruiken om zichtbaar te verwijzen naar de talrijke andere digitale kanalen van de EUREGIO. Naast de website zijn dat de platforms Instagram, LinkedIn, Facebook, Spotify en de nieuwkomers Mastodon en BlueSky, waarop op de doelgroep afgestemd in het Nederlands en Duits actuele informatie wordt geplaatst.
Vanwege de huidige ontwikkelingen rond X heeft de EUREGIO besloten haar activiteiten op het platform te staken. Directeur-bestuurder Christoph Almering licht het besluit toe:
“Ook wij hebben in ons pr- en communicatiewerk vastgesteld dat X zich op een verontrustende manier heeft ontwikkeld tot een medium dat de deur openzet voor haat en desinformatie in het bijzonder of er zelfs toe aanzet.”
Hij zegt verder dat het platform – ook door directe technische maatregelen zoals algoritmische veranderingen in de nieuwsvoorziening voor bepaalde politieke doeleinden – steeds ondoorzichtiger, antidemocratischer en tegen het vrije woord is gericht.
Snelle informatie voor burgers in geval van nood
Het bestaande X-account blijft behouden, zodat het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband van gemeenten de inwoners van het gebied in geval van een crisis snel van belangrijke informatie kan voorzien. Bij een epidemische dierziekte bijvoorbeeld kan de EUREGIO het district Borken als “hotline” voor grensoverschrijdende vragen ondersteunen. Dat de mensen de EUREGIO weten te vinden in geval van een crisis, bleek tijdens de corona-pandemie, toen de websites en social media van zowel de EUREGIO als haar GrensInfoPunt het eerste aanspreekpunt werden voor burgers met vragen over de situatie in het buurland en de grensovergang.
De EUREGIO-raad besloot in zijn vergadering ook om in de toekomst nog meer actuele onderwerpen met grensoverschrijdende relevantie op de agenda te zetten. “Op deze manier houden we rekening met het huidige sterke momentum in de Europese politiek en dus ook met euregionale kwesties die voortvloeien uit de algemene geopolitieke situatie”, aldus directeur-bestuurder Almering.

v.l.n.r. Tjeu Semmekrot, Joris Bengevoord (EUREGIO-voorzitter), Dinand de Jong, Christoph Almering (©EUREGIO)