Een bijzonder moment: het eerste project dat wordt gesubsidieerd binnen het subsidieprogramma „Interreg Deutschland-Nederland” kan van start gaan. Het project met de naam AGIT garandeert de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in de agrarische sector. Na de kick off van het programma in het voorjaar werden de eerste projectaanvragen ingediend, waarvan de eerste nu officieel is goedgekeurd in de programmabrede Stuurgroep van het Interreg VI-programma. Deze Stuurgroep wordt vertegenwoordigd door leden van ministeries en provincies. Voorafgaand hebben ook experts de innovatiegraad en marktkansen van het project met succes beoordeeld. Het regionale programmamanagement van Interreg uit Gronau begeleidt het grensoverschrijdende project AGIT bij de uitvoering. Zij ondersteunen projectpartners vanaf het eerste projectidee tot de financiële afwikkeling.
Demonstratie landbouwmachine in Dronten © Interreg DNL
Een projectteam* met 9 MKB-bedrijven en de FH Münster gaan gezamenlijk aan de slag met de ontwikkeling van 12 landbouwinnovaties die eveneens als pilot zullen worden uitgewerkt en getest. In de kern gaat het om de consequente verlaging van de energiebehoefte door lichtgewicht constructies en efficiënte elektrische aandrijvingen die met waterstof uit CO2-vrije bronnen van de boerderij, zoals wind- en zonne-energie worden aangedreven. Op deze manier worden werkzaamheden die horen bij bewerkingen op het land, zoals bemesting, onkruidbestrijding en oogsten minder belastend voor het milieu. Een geplande innovatie is bijvoorbeeld de ontwikkeling van een waterstoftankstation. Deze is nodig om energie die wordt opgewekt uit PV-installaties om te zetten in waterstof, wanneer de productie bij te veel zon wordt afgeknepen door een beperkte netaansluiting. In plaats van dat elektriciteit verloren gaat, wordt het opgeslagen in waterstof en kan het op momenten worden ingezet wanneer de weersomstandigheden minder gunstig zijn voor het energieverbruik, zoals bij veel wind en weinig zon. De innovatie zorgt er voor dat de boer altijd duurzame energie beschikbaar heeft en minder vaak een beroep hoeft te doen op het normale energienet. Daarbij ontvangt de boer in kwestie een lagere energierekening, doordat eigen gewonnen energie regelmatiger en zuiniger wordt ingezet. Het project eindigt in het najaar van 2025.
In totaal wordt er in dit Duits-Nederlandse project 5.815.945 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvan wordt circa 55% door de EU en Interreg-partners beschikbaar gesteld. De overige 45% is een eigen bijdrage van de projectpartners.
De bovengenoemde projecten worden gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast leveren de volgende Interreg-partners een bijdrage: de Provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan Nederlandse zijde en de ministeries van de Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.
*De projectpartners in AGIT zijn: DNL-contact (Steinfurt, D), ADLER Arbeitsmaschinen GmbH & Co. KG (Nordwalde, D), ESTEDE Business Solutions BV (Aalten, NL), Evers Agro BV (Almelo, NL), Farmax Metaaltechniek BV (Denekamp, NL), FH Münster (Münster, D), Hans Wittrock GmbH Landtechnik (Rhede, D), Machinefabriek Boessenkool BV (Almelo, NL), Moormann-Schmitz GmbH (Kluse, D), MTS Van der Veen (Muntendam, NL).