6-6-2024. De buurtbus Denekamp-Nordhorn viert zijn tiende verjaardag. Het jubileumfeest werd georganiseerd bij Kulturhus de Mare in Noord-Deurningen.
Aan het woord waren verschillende personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan en behoud van de buurtbus, waaronder Helmut Sleefenboom van de Bentheimer Eisenbahn AG. Daarnaast kwamen de burgermeesters van Denekamp en Nordhorn aan het woord en werden de vrijwillige buschauffeurs in het zonnetje gezet als dank voor hun werkzaamheden bij de buurtbus. Enkele chauffeurs rijden als sinds het ontstaan van de bus de route en de organisatie van de buurtbus hoopt ook met dit evenement nieuwe chauffeurs te vinden die zich willen aansluiten bij het bestaande team.
Een Europese financiering vanuit Interreg heeft een belangrijke bijdrage gespeeld bij de oprichting van de buurtbus in 2014. De toenmalige projectpartners zorgden voor een verbinding in het openbaarvervoersnetwerk op de grensstreek tussen Landkreis Grafschaft Bentheim en de Provincie Overijssel. Dankzij vrijwillige buschauffeurs rijdt de buurtbus meerdere keren per dag van Denekamp naar Nordhorn en kunnen belangrijke winkelgebieden en recreatiegebieden, zoals de dierentuin en het openlucht zwembad in Nordhorn goed bereikt worden. Bovendien sluit de buurtbus goed aan op de vaste buslijnen en is een overstap eenvoudig en zonder lange wachttijden gemaakt. Helmut Sleefenboom vertelt dat er Iedere maand ongeveer 400 grensbewoners gebruik maken van de busverbinding.
‘’Inmiddels weet men in Denekamp en Nordhorn de buurtbus goed te vinden en zijn de cijfers stabiel. Naast het grensverkeer, wordt de bus ook gebruikt door passagiers die zich bijvoorbeeld binnen Nordhorn willen verplaatsen’’, licht Sleefenboom toe.
Na meerdere jaren een Interreg-subsidie te hebben ontvangen, wordt de buurtbus momenteel financieel ondersteund door de Stadt Nordhorn, de Landkreis Bentheim en de Bentheimer Eisenbahn AG. Daarnaast worden er ook kosten gedekt door de verkochte buskaartjes. De buurtbus is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdend samenwerken en de duurzaamheid van het toenmalige Interreg-project. De buurtbus ontstond in een Interreg-project en heeft na het projecteinde zijn belangrijke functie in de grensstreek behouden. De maatschappelijke meerwaarde van de bus ligt vooral in de verbinding die wordt gecreëerd in het grensgebied. De buurtbus rijdt letterlijk over grenzen heen. De grote uitdaging voor de toekomst van de buurtbus ligt vooral bij de vrijwillige buschauffeurs die hard nodig zijn om het dienstrooster vol te krijgen. Door grensoverschrijdende hindernissen, zoals een strafbladcontrole en een medische keuring is het nog wel eens tijdrovend om een chauffeur op de bus te krijgen, maar op de buurtbus rijdt een hecht internationaal team waar eveneens ruimte is voor gezelligheid naast het dienstrooster. Op het moment zijn er 20 à 25 chauffeurs die op de grensoverschrijdende verbinding rijden.
Helmut Sleefenboom kijkt terug op mooie jaren bij de buurtbus en hoopt nog lang door te kunnen gaan met dit initiatief. In een gesprek vertelt hij nog over een People-to-People prijs van de EUREGIO die zij in 2015 hebben gewonnen voor het project. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die een bijzonder goede bijdrage in de grensoverschrijdende samenwerking heeft geleverd. ‘’Dat was een mooie erkenning om te mogen ontvangen voor ons project’’, vertelt Sleefenboom trots.