In gesprek met Nardy Tiehuis, docent Duits & Frans aan het Bonhoeffer College Geessinkweg in Enschede (NL) en Anja Venjakob, docent Nederlands aan de Maximilian-Kolbe-Gesamtschule uit Saerbeck (D).
De Maximilian-Kolbe-Gesamtschule uit Saerbeck en het Bonhoeffer College uit Enschede zijn sinds 2019 partnerscholen. De samenwerking is opgezet door Anja Venjakob en Nardy Tiehuis. ’’Voor ons is het belangrijk dat de leerlingen zo natuurlijk mogelijk in contact komen met de vreemde taal en de cultuur van het buurland”, zeggen beide. Wij spraken met de docentes om meer te weten te komen over de samenwerking en de gezamenlijke activiteiten.
Het belang van de buurtaal
Volgens docente Nardy Tiehuis is het voor haar scholieren van groot belang om in aanraking te komen met de buurtaal. “Veel van mijn scholieren werken hier in de stad. Op de markt of in een winkel. Het is daar hartstikke belangrijk om Duits te kunnen spreken.” Anja Venjakob sluit hier helemaal bij aan. “Nederland is een populaire vakantiebestemming. Bovendien hebben scholieren later ook meer kansen op de arbeidsmarkt als ze de Nederlandse taal en cultuur kennen.”
Uitwisselingen en gezamenlijke projecten
Beide docenten waren al een tijdje op zoek naar een partnerschool toen ze elkaar in 2019 troffen. Anja: “Mijn directeur hoorde van de Bezirksregierung over het Bonhoeffer College en de wens voor een uitwisseling. Onze vakgroep Nederlands was meteen enthousiast en we hebben een bijeenkomst gepland.” Er was direct een ‘klik’ tussen de docentes.
Nardy: “Onze scholen bleken een goede match te zijn. De insteek van ons partnerschap is dat onze scholieren ‘leren door te doen’ in het buurland, waardoor naast hun spreekvaardigheid ook hun band met het buurland groeit.” Anja: “We willen de uitwisseling tussen beide landen bevorderen door gezamenlijke projecten op te pakken. Bijvoorbeeld een project waarbij we samen aan een roman werken.”
Samen Sinterklaas vieren met een dobbelspel en cadeautjes
Door de coronacrisis zijn er nog niet heel veel fysieke uitwisselingen geweest. Anja: “Covid19 kwam ertussen toen we elkaar voor de tweede keer wilden ontmoeten. Dat was echt jammer. Maar we zijn elkaar ook tijdens Corona niet uit oog verloren. En toen fysieke ontmoetingen in 2022 weer mogelijk waren, hebben we meteen een sportdag georganiseerd. Ook hebben we meegedaan aan het digitale project Feierzeit! dat de gemeente Enschede organiseerde tijdens Die Tolle Woche.”
Nardy: “Gelukkig kunnen we weer bij elkaar op bezoek gaan. We organiseerden met Sinterklaas een feestelijke dag: ‘Sinterklaas vs. Krampus’. Met een groep Nederlandse en Duitse leerlingen aten we samen en deden we een dobbelspel met cadeautjes. Het was een erg geslaagde middag.” Anja: “Op die manier werd op een laagdrempelige manier contact gelegd tussen de Nederlandse en Duitse leerlingen. Hierbij was het doel om te oefenen met het spreken van de buurtaal.”
Een verrijking van het onderwijs
Het scholenpartnerschap biedt volgens de docenten voor de toekomst veel mogelijkheden. Nardy: “We willen meer uitwisselingen tussen onze scholieren organiseren. Denk aan meer sportdagen of een taaldorp. Laagdrempelige activiteiten om onze scholieren enthousiast te maken over de buurtaal en -cultuur. Zodat zij later bij een vervolgstudie of baan van die ervaringen kunnen profiteren.”
Anja: “Zulke uitwisselingen zijn een waardevolle verrijking van het onderwijs in de grensregio. Onze school is sinds kort ook een Euregioprofielschool. Hierdoor kunnen we ons onderwijs nog aantrekkelijker maken voor de leerlingen.”
Lees hier meer over het certificaat ‘Euregioprofielschool’.