Op 20 juni brachten Waterschap De Dommel en Waterschap Limburg een bezoek aan het Grensoverschrijdend Platform Regionaal Waterbeheer (GPRW). Na presentaties van het GPRW-coördinatiebureau, Waterschap De Dommel en Kreis Borken, vond ’s middags een excursie plaats bij waterbouwkundige projecten aan de Dinkel en de Strothbach in Gronau.
Presentaties en Duits-Nederlandse uitwisseling bij de EUREGIO
De dag begon bij de EUREGIO in Glanerbrug met een presentatie over het Grensoverschrijdende Platform voor Waterbeheer (GPRW) door het hoofd van het GPRW-coördinatiebureau, Tom Voortman, waar onderwerpen op het gebied van lokale en grensoverschrijdende samenwerking in het waterbeheer werden besproken. Sinds 2012 zet de GPRW zich in voor actieve grensoverschrijdende samenwerking tussen de partners Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Landkreis Grafschaft Bentheim, Landkreis Emsland en de Bezirksregierung Münster. De partners werken onder meer samen op het gebied van klimaatadaptatie, hoogwaterbescherming, vismigratie, invasieve soorten en waterkwaliteit. Het GPRW-coördinatiebureau ondersteunt het GPRW bij het uitvoeren van doelen en acties en is gehuisvest bij de centraal gelegen EUREGIO op de grens in Gronau. Daarna presenteerden Anouk Meulenbroeks en Helma Hoff, beleidsadviseurs watertransitie van Waterschap De Dommel, de structuur, strategie en innovatieve watermanagementprojecten in het werkgebied van Waterschap De Dommel aan de Nederlands-Belgische grens. Tot slot gaf Friedel Wielers, afdelingshoofd van de afdeling natuur en milieu van Kreis Borken, een presentatie over de organisatie van waterbeheer in Duitsland, Noordrijn-Westfalen en in het bijzonder in Kreis Borken en hoe Europese en nationale waterbeheertaken worden uitgevoerd in het Duits-Nederlandse grensgebied. Als voorbeeld lichtte hij ook gezamenlijke, grensoverschrijdende projecten toe met Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vechtstromen over hoogwaterbescherming, rivierherstel en bestrijding van nutria en muskusratten. Sophie Verstraelen van Waterschap Limburg, adviseur buitenland, gaf een inkijkje in het werk en de taken van Waterschap Limburg op de grens met Duitsland en België.
De presentaties werden gevolgd door een intensieve uitwisseling over de uitvoering van (inter)nationale waterbeheeropgaven binnen de grensregio’s, de gemeenschappelijke uitdagingen bij het behalen van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water, Richtlijn voor het beheer van overstromingsrisico’s, de gevolgen van klimaatverandering voor het waterbeheer en de bestrijding van invasieve soorten aan beide zijden van de grens.
Van de kant van Waterschap De Dommel en Waterschap Limburg werd de samenwerking binnen het GPRW, die in deze vorm uniek is langs de D-NL grens, geclassificeerd als een ‘best practice’ voor het bereiken van gemeenschappelijke doelen in het waterbeheer.
Excursie naar de herinrichtingsprojecten van de Dinkel en de Strothbach in Gronau
Na de lunch vond onder leiding van André Homölle, hoofd civiele techniek, verkeer en stedelijk Groen van de Gemeente Gronau, een afwisselende en informatieve excursie plaats naar de herinrichting van de Strothbach en de uiterwaarden in het estuarium van de Dinkel boven Epe. De excursie werd afgesloten met een bezoek aan de ‘stedelijke’ Dinkel met grachten en eilanden op een voormalig textielterrein, dat in 2003 door de Gemeente Gronau werd omgevormd tot een eilandpark.
De dag bood waardevolle inzichten in het Duits-Nederlandse waterbeheer voor de deelnemende Duitse en Nederlandse organisaties. Door de uitwisseling van kennis en ervaring leerden de deelnemers meer over hoe de waterschappen aan de andere kant van de grens op lokaal niveau omgaan met (inter)nationale vraagstukken.
Meer informatie over de GPRW is te vinden op www.gprw.eu.
De deelnemers in de vergaderzaal van de EUREGIO in Enschede-Glanerbrug
Presentatie van de herinrichtingsprojecten aan de Strothbach en de Dinkel in Gronau.
Groepsfoto aan de Strothbach in Gronau.