26-4-2024. Om Nederlandse en Duitse jongeren te spreken en meer te leren over euregionaal onderwijs, reisde ambassadeur Cyrill Nunn gisteren af van Den Haag naar Enschede. Het bezoek was de start van een meerdaagse fietstocht langs de Nederlands-Duitse grens.
Ambassadeur Cyrill Nunn: “Jongeren zijn de toekomst van onze grensregio’s. Ik was gisteren in Enschede om over de ervaringen en uitdagingen te horen van jongeren uit Enschede en omgeving. De gesprekken lieten zien hoe nauw en belangrijk de grensoverschrijdende uitwisseling is. Wij zetten ons in de toekomst nog sterker in voor grenzeloze samenwerking zoals bijvoorbeeld door Nederlandse en Duitse jongeren bij elkaar te brengen.”
Debatspel met jongeren uit de grensregio in het stadhuis
De ambassadeur startte de middag met een groep Nederlandse en Duitse jongeren in onze Raadzaal. Zij gingen met elkaar in een debat over internationaal talent in de Euregio en speelden daarbij verschillende rollen. Op deze manier leerden de jongeren meer over de uitdagingen en samenwerking in het grensgebied. Na het spel gingen zij hierover in gesprek met de ambassadeur.
Euregionale onderwijsinitiatieven – projectmarkt bij Saxion
Na het debatspel vertrok de ambassadeur naar Saxion om meer te leren over euregionale onderwijsinitiatieven in onze regio. Op de Interreg-projectmarkt presenteerden we verschillende initiatieven op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en gezondheidszorg. Waaronder het project ‘Euregionale Doorlopende Leerlijn’ en ‘Smart Solution Labs’. De ambassadeur kreeg een uitgebreid overzicht van de euregionale projecten die bijdragen aan de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op onderwijsgebied.
“Geweldig dat de Duitse ambassadeur ons bezoekt. Wat ook mooi is omdat Saxion een paar kilometer van de grens ligt en dus ook Duitse studenten heeft”, zegt Anka Mulder, voorzitter College van Bestuur Saxion. “We werken samen met Duitse onderwijsinstellingen en het Duitse MKB. Kijk naar onze internationale week, waarin Duitse leerlingen en Saxion studenten gezamenlijk aan projecten werken, en het uitwisselingsprogramma voor leraren in opleiding. Mooie kansen, voor studenten en bedrijven. En ook vanuit praktijkgericht onderzoek zijn die mogelijkheden er voor het Duitse MKB want met hen werken we ook graag samen.”
Avondgesprek bij de Universiteit Twente
De dag werd afgesloten met een avondgesprek bij de Universiteit Twente, waar de ambassadeur in gesprek ging met Nederlandse en Duitse studenten. Zo’n informeel gesprek bood de gelegenheid om dieper in te gaan op thema’s zoals het studentenleven in de regio, hoe het is om te studeren in twee landen en de gevoelens van internationale studenten over de discussie over internationalisering bij hogescholen en universiteiten.
Het bezoek van ambassadeur Cyrill Nunn aan Enschede benadrukt de nauwe samenwerking en het belang van euregionale onderwijsinitiatieven voor de toekomst van de grensregio.
Deze activiteiten werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.